Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2007

H cinematia στηρίζει τον πολιτισμό

Σε συνεχή επαφή με το Φεστιβάλ κιν/φου Κύπρου, η cinematia δημοσιεύει το δελτίο τύπο του.

"Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο νησί της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τις 12 μέχρι και τις 19 Απριλίου με 140 ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες των πολυκινηματογράφων Cineplex με κέντρο τη Λευκωσία και παράλληλες επιλεγμένες προβολές στη Λάρνακα και στη Λεμεσό.
Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση και με την μικρή αλλά ουσιαστική εμπειρία που αποκομίσαμε, φέτος κληθήκαμε να επιλέξουμε και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ μέσα από 600 αιτήσεις δημιουργών από 50 χώρες, που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου.
Το ΔΦΚΚ σε επικοινωνία με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού, προσπαθεί να ακολουθεί και να ενημερώνεται για τις διεθνείς κινηματογραφικές τάσεις. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αναδείξουμε τους νέους, ανερχόμενους και ανεξάρτητους σκηνοθέτες και να τους φέρουμε σε επικοινωνία με παραγωγούς, παράγοντες και φυσικά με το τελικό δέκτη, το κοινό παρουσιάζοντας μία όαση ποιοτικών ταινιών για τους κύπριους σινεφίλ. Την ίδια στιγμή φιλοδοξούμε να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε ένα νευραλγικό σημείο συνάντησης και δράσης των εκπροσώπων της κυπριακής και ελληνικής κινηματογραφίας αξιοποιώντας την ενέργεια του νησιού, τις ομορφιές του φυσικού τοπίου, το θερμό του κλίμα, και την Κυπριακή φιλοξενία.

Το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, ταινίες για παιδιά, video art, music videos και sport films. Την τιμητική του φέτος έχει ο χορός με την προσθήκη καινούργιας video dance κατηγορίας.
Διαγωνιστικό

Ταινίες από όλο σχεδόν τον κόσμο διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της Χρυσής Αφροδίτης. Ανεξάρτητες παραγωγές που φέρουν την προσωπική σφραγίδα των δημιουργών τους και διεκδικούν την προσοχή μας.

Πανόραμα
Ταινίες από όλο τον κόσμο, έχοντας ξεχωρίσει σε διεθνή φεστιβάλ, προβάλλονται με σκοπό να παρακολουθήσουμε τις τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των νέων δημιουργών. Αφιέρωμα στο 8ο Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών της Πάτρας, με επιλεγμένη προβολή των βραβευμένων ταινιών του.

Humanitarian
Ταινίες και ντοκιμαντέρ με ουμανιστικό περιεχόμενο που στο πυρήνα της κινηματογραφικής προσοχής ανακύπτουν θέματα κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού ενδιαφέροντος.

Fair Play-Sport Films
Οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς αφήνουν τις εξέδρες για τις σκοτεινές αίθουσες. Δυο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου έρχονται στην Κύπρο μέσα από το σελιλόιντ. Ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Ντιέγκο Μαραντόνα, το «Loving Maradona» του Javier Martin Vazquez και ένα καθ’ όλα γοητευτικό πορτραίτο του Zinedine Zidane από τους Douglas Gordon και Philippe Parreno.

Dance Films
Όταν ο χορός συναντά το κινηματογράφο μπορούν να προκύψουν δείγματα εξαιρετικής κινηματογραφικής αισθητικής. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες dance δημιουργίες στο φετινό Φεστιβάλ Κύπρου.

Nόστιμον Ημαρ
Τη παρουσία τους κάνουν και φέτος αισθητή, οι κινηματογραφιστές μας από την αλλοδαπή, με σημαντικές ταινίες μικρού μήκους και τεκμηρίωσης.

Αφιέρωμα
Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen μια κοσμοπολίτισσα Κύπρια σκηνοθέτης που γεννήθηκε στην Λυών, μεγάλωσε στην Κύπρο σπούδασε στην Καλιφόρνια, έκανε θέατρο στην Ν. Υόρκη, κινηματογράφησε στην Αφρική και στην Ουρουγουάη φιλοξενείται από το Φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο θα προβάλει τις δυο μεγάλου μήκους ταινίες της: «Bar», «Ο Δρόμος Και τα Πορτοκάλια» καθώς και το μουσικό ντοκιμαντέρ «Karavan Sarai».

Δεν υπάρχουν σχόλια: