Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007

Σαν δυο σταγόνες νερό

Δυο ταινίες σαν δυο σταγόνες νερό. Abbas Kiarostami και Brian W. Cook οι σκηνοθέτες, Mohsen Makhmalbaf και Kubrick στο προσκήνιο. "Close Up (Nema-ye Nazdik)" και “Colour me Kubrick:A True...ish Story” οι τίτλοι αντίστοιχα.Γυρισμένες η πρώτη το 1990 και η δεύτερη το 2005,πραγματεύονται το ίδιο στόρυ. Και στις δυο ταινίες, δυο ασήμαντοι άνθρωποι εξαπατούν τους γύρω τους παριστάνοντας δύο διάσημους σκηνοθέτες.
Ο Κιαροστάμι τοποθετεί την ιστορία του στην Τεχεράνη. Ο ταλαίπωρος Ali από αγάπη για το σινεμά και κρυφή επιθυμία να γίνει «κάποιος» για να εξασφαλίσει τον σεβασμό των γύρω του, εξαπατά μια οικογένεια. Η οικογένεια του δανείζει χρήματα και τον δέχεται στο σπίτι της σαν ένα μικρό θεό. Η απάτη ξεσκεπάζεται όμως, ο σινεφίλ συλλαμβάνεται και δικάζεται. Ομολογεί πως πριν «γίνει» ο σκηνοθέτης κανείς δεν του έδινε σημασία, ήταν φτωχός και ασήμαντος. Ο Κιαροστάμι προσθέτει ισχυρές πινελιές αληθοφάνειας αφού εισάγει στην αφήγηση κομμάτια από την πραγματική δίκη και ο πραγματικός σκηνοθέτης συναντά τον απατεώνα επι της οθόνης.
Στον κόσμο του Cook, στη δεκαετία του ’90, ένας ψεύτικος Κιούμπρικ (Τζ.Μάλκοβιτς) περνά ζωή και κότα. Το όνομα του ανοίγει πόρτες στα καλύτερα πριβέ κλάμπ του Λονδίνου, πληρώνει ταξί, και κερδίζει δανεικά. Κανείς δεν βρίσκεται να ξεσκεπάσει την απάτη αλλά όταν ο υποτιθέμενος σκηνοθέτης αθετεί τις υποσχέσεις του απέναντι σε ανερχόμενους καλλιτέχνες κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά. Στην περίπτωση αυτής της ιστορίας ο fake Κιούμπρικ καταλήγει σε κλινική για ψυχολογική στήριξη, θεωρούμενος διαταραγμένη προσωπικότητα. Για καλή του τύχη, από εκεί στέλνεται σε κέντρο αποτοξίνωσης celebrity. Έτσι ζει το όνειρό του ανάμεσα σε διασημότητες μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: