Κυριακή, Οκτωβρίου 28, 2007

Eduart (2007)

Σήμερα, μέρα απελευθέρωσης, η cinematia μιλάει για σύγχρονους "κρατούμενους" και "πολεμιστές".
Ο Eduart είναι ένας απο αυτούς. Ο νεαρός Αλβανός "μάχεται" ενάντια στη χώρα του, το σκληρό του πατέρα και παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Ελπίζει σε μια οικονομική άνεση, και ένα μέλλον στη βιομηχανία της μουσικής, ως σταρ της ροκ. Όλα αυτά στην εποχή μας, στις μέρες μας όπου όσο και αν κάποιοι άνθρωποι ζουν ελεύθεροι απο "κατακτητές" τόσο γίνονται αιχμάλωτοι του εαυτού τους.
Η Αγγελική Αντωνίου γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι μόνο η "προσφυγιά" που θίγει, είναι ο αγώνας της επιβίωσης που κάθε άνθρωπος σηκώνει, παράλληλα με τη μέσα μας πάλη μεταξύ καλού και κακού. Ο Eduart φτάνει υπο αντίξοες συνθήκες στη χώρα μας αλλά τελικά εδώ δεν είναι ο παράδεισος. Αναγκάζεται να γυρίσει πίσω όταν κάποιοι φίλοι του τον κατηγορούν για μια δολοφονία. Γυρίζει στην Αλβανία ψάχνοντας καταφύγιο και αγάπη απο την οικογένεια. Ο πατέρας του όμως τον αντιμετωπίζει σαν κλέφτη και τον παραδίδει στις αρχές. Ο φυλακισμός του είναι άμεσος. Απο εκείνη τη στιγμή ξεκινά η πιο σκληρή τιμωρία. Απογοητευμένος απο όλους, ο Eduart έχει μόνο τον εαυτό του. Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Eduart όμως και η γνωριμία του με ενα Γερμανό γιατρό αλλάζουν το μέσα κόσμο του για πάντα.
Η ταινία γίνεται ενδιαφέρουσα πέρα απο το ότι μιλάει για ένα πραγματικό γεγονός και για ένα ακόμη σημαντικό λόγο. Σαν θεατές δε γνωρίζουμε αν ο Eduart είναι όντως δολοφόνος. Ο μόνος που το γνωρίζει μέχρι τα μέσα της ταινίας είναι ο ίδιος ο ήρωας. Μέσα στην άγνοιά μας λοιπόν συμπαθούμε τον ήρωα για τις δυσκολίες που περνά και συμπάσχουμε με αμείωτο ενδιαφέρον. Η δημιουργός της ταινίας, ως τη στιγμή της αποκάλυψης έχει σίγουρα εξασφαλίσει τη συμπάθειά μας προς τον χτυπημένο απο τη μοίρα Eduart. Όταν λοιπόν ο ίδιος ο ήρωας παραδέχεται την ενοχή του, τα συναισθήματά μας παραμένουν τα ίδια. Δεν είναι μαγικό; Ο Eduart είναι το ανήθικο στοιχείο της ταινίας που όμως συμπαθούμε τελικά. Είναι ένας άνθρωπος που σκότωσε και η πράξη του αυτή αν και έρχεται σε σύγκρουση με την ηθική των θεατών τον συμπαθούν. Αυτό είναι μια πτυχή του μεγαλείου της τέχνης. Να σκύβεις πάνω σε πλάσματα που στην πραγματική ζωή θα καταδίκαζες σαν ξένο σώμα.
Ο Eduart ένας Ρασκόλνικοφ της εποχής μας "περνά από το έγκλημα στην τιμωρία, τολμώντας να παραδεχθεί την ενοχή του." Και αυτή του η ομολογία, δυναμώνει τη συμπάθειά μας προς το πρόσωπό του. Είναι η ίδια συμπάθεια που τρέφουμε απέναντι στην Άννα Καρένινα ή στην Μπες του "Δαμάζοντας τα Κύμματα". Εδώ ο Eduart, αν και θα τιμωρηθεί για την ομολογία του, έχει κερδίσει τη συνείδησή του και τη μάχη με τον εαυτό του.

Καλή επέτειο! Η πραγματική ελευθερία βρίσκεται μέσα μας. Όσα δεσμά και αν σπάσουμε, όσα σύνορα και αν περάσουμε, όπως και αν μας βλέπουν οι άλλοι, η δική μας αλήθεια είναι μέσα μας. Αν δε φροντίσουμε γι'αυτή τη μέσα μας ισσοροπία, παραμένουμε αιώνια αιχμάλωτοι...

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Σαν ιδεα ηταν μια χαρα...σαν εκτελεση του σεναριου ομως ειναι ηταν αδιαφορη διοτι δεν υπηρχε στοχος...
Παρολα αυτα αξιζει το κοπο να την δει καποιος...

Cinematia είπε...

to πρεζα tv

Στα αλήθεια πιστεύεις ότι δεν υπήρχε στόχοςς;Δηλαδή ποιος ο λόγος να γίνει η ταινία;
Νομίζω ήταν το πραγματικό γεγονός που ενέπνευσε την Αγγελική και μια άποψη πάνω σε αυτό...

cindaki είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Καλώς βρεθήκαμε!
Είδα ότι είσαι από Κατερίνη, λατρεμένη πόλη διακοπών! Εγώ ως Κοζανίτισσα, έχω περάσει άπερια παιδικά χρόνια στα μέρη σου!

Όσο για τον Έντουαρτ, μπορώ να πω πως αποτύπωσε πάρα πολύ όμορφα την πραγματικότητα.
Και τι σημαντικότερο, από το να τα έχουμε καλά με τον αευτό μας...

Caesar είπε...

Καλημέρα & καλή εβομάδα cinematia :)
Μου άρεσε η περιγραφή σου για την ταινία, την οποία δεν έτυχε να την δώ ακόμη, όπως & οι αναφορές σου στον "Ρασκόλνικοφ" και στο συγκλονιστικό "Δαμάζοντας τα κύματα" του Lars von Trier. Μάλλον πρέπει να δώ σύντομα λοιπόν & το "Eduart"

ΥΓ: Πολύ όμορφος ο επίλογός σου !

Cinematia είπε...

to sofi-k

Καλώς βρεθήκαμε indeed!
Μακάρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να τα βρήσκουν με τον εαυτό τους, ο κόσμος και η καθημερινότητά μας θα γινόταν καλύτερη!Καλή βδομάδα!

to caesar

Καλή βδομάδα και σε σένααα!Να σαι καλά και να δεις την ταινία για να την συζητήσουμε!

igkros είπε...

Ξέρεις φυσικά ότι η ταινία αυτή μας εκπροσωπεί στα φετινά Όσκαρ ως Ελλάδα και ότι την μουσική την έχει γράψει ένας Σαλονικιός που μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες. Για του Λόγου το αληθές:

http://rota958.blogspot.com/2006/11/la.html

Cinematia είπε...

γειά σου alps

thanks for the tips!

Ανώνυμος είπε...

a片,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,a片,A片,a片,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,A片,A片,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室