Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2006

Η Χιονάτη, οι νάνοι και ο γάμος...

Πέρα από τις κινηματογραφικές μου ανησυχίες εκτελώ και καθήκοντα καθηγήτριας Αγγλικών (με σύμβαση ως τον Ιούνιο) σε δυο δημοτικά σχολεία (σε λίγο ορεινά χωριά της περιοχής..). Χθες, ξεσηκωμένα τα πιτσιρίκια που σήμερα έχουν γιορτή και όχι μάθημα χθες δεν ήταν και πολύ ορεξάτα. Σκέφτηκα λοιπόν να ακούσουμε και να διαβάσουμε ένα παραμύθι στα Αγγλικά.Διάλεξα τυχαία το "Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι".
Ως παιδάκι να δεν θυμάμαι οι γονείς να μου διαβάζουν παραμύθια. Έμαθα πολύ γρήγορα να διαβάζω και πέρασα γρήγορα στη λογοτεχνία. Τα κλασσικά παραμύθια τα είχα ξεπεράσει, διάβαζα π.χ "Τα παραμύθια του Χότζα". Χθες λοιπόν έμεινα έκπληκτη.. Το παραμύθι το θυμόμουν αλλά όχι με λεπτομέρειες:
Παρατήρησα ότι η Χιονάτη μπαίνει σε περιπέτειες (κινδυνεύει να πεθάνει) λόγω της ομορφιάς της. «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου ποια είναι η πιο όμορφη;». Όταν ο καθρέφτης λέει «η Χιονάτη» η κακιά βασίλισσα-μητριά τρελαίνεται και ζητά από έναν φρουρό να της φέρει την καρδιά της όμορφης Χιονάτης. Η Χιονάτη γλιτώνει ευτυχώς και το παραμύθι συνεχίζεται. Οι εφτά νάνοι την καλωσορίζουν και της λένε να μείνει στο φτωχικό τους όσο θέλει. Όταν όμως η βασίλισσα ανακαλύπτει πως η Χιονάτη ζει αποφασίζει να την βγάλει από τη μέση μόνη της «υποδυόμενη» την φτωχή γριούλα χτυπά την πόρτα της πουλώντας μήλα. Η καλόκαρδη Χιονάτη αγοράζει ένα μήλο και με την πρώτη δαγκωματιά σωριάζεται. Το δηλητηριασμένο μήλο την κοιμίζει, ένα φιλί όμως την ανασταίνει. Δεν είναι το φιλί ενός νάνου αλλά ενός παλικαριού-πρίγκιπα δυο μέτρα. Η Χιονάτη ξυπνά και ο πρίγκιπας λέει «I think I love you, do you want to marry me?» «Oh yes!».
Τόσο γρήγορα η Χιονάτη από κατατρεγμένη, φοβούμενη για τη ζωή της βρίσκει την απόλυτη ευτυχία δίπλα στον πρίγκιπα που της έδωσε το φιλί της ζωής. Με αυτά τα παραμύθια μεγαλώσατε; Κακώς! Και πολύ το μετάνιωσα που το «έπαιξα» στους μαθητές μου. Η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη και η αγάπη δεν έρχεται με την πρώτη ματιά. Καμία από όσο ακούω δεν είχε την τύχη της Χιονάτης. Τι μηνύματα στα αλήθεια να περνά αυτό το παραμύθι; Αν είσαι όμορφος μπορεί και να σε σκοτώσουν γι αυτό; Αν είσαι άσχημος μάλλον είσαι η κακιά βασίλισσα. Ποτέ μην μιλάς σε ξένους και μην τρως ότι σου δίνουν; Η αγάπη δεν είναι παρά ένα φιλί μακριά;
Αν κάνω κόρες δεν θα τους το διαβάσω ποτέ μα ποτέ! Είπαμε να έχει happy end αλλά όχι και έτσι….

9 σχόλια:

Marina είπε...

Καλημέρα. Συμφωνώ μαζί σου.
Η Χιονάτη θα μπορούσε να είναι κάθε κοπέλλα που τη ζηλεύουν οι μεγαλύτερες επειδή είναι νέα, ή που αντιστέκεται στις συμβουλές της μεγαλύτερης επειδή είναι ανώριμη,
φεύγει κυνηγημένη απο την υποτιθέμενη κακή μητριά που μπορεί να μην είναι και τόσο κακή, και καταλήγει να κοιμάται στο σπίτι 7 ανδρών, μεγάλης ηλικίας που την προστατεύουν. Το σεξουαλικό υπονοούμενο άστο (κοιμάται στα κρεββάτια τους, τους φροντίζει και εκείνοι την προστατεύουν.
Κάποιος όμως πρέπει να την φέρει στον ίσιο δρόμο, αφού δεν καταλαβαίνει, έτσι έρχεται η γριά με το μήλο, το μήλο είναι ίσως η είσοδος στην ωριμότητα..που την κοιμίζει (την αλλάζει) και έρχεται ο έρωτας που την ξυπνάει-αφυπνίζει..την κάνει γυναίκα.
Αυτά τα έχω διαβάσει σε βιβλία ψυχολογίας..
Ολα τα παιδικά παραμύθια κρύβουν πολλά νοήματα που τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν..αλλά γαλουχίζονται με αυτά.

Cinematia είπε...

Ωραία εξήγηση.Ίσως τα παιδάκια να μην τα "βλέπουν" όλα αυτά αλλά απο την άλλη κάπως έτσι ξεκινά να γεννιέται στο μυαλό των κοριτσιών ο πρίγκιπας του παραμυθιού :-)Η έννοια της ομορφιάς..Φαντάζεσαι τον κόσμο μας αν η Χιονάτη είχε ξυπνήσει με το φιλί ενός νάνου;

lemon είπε...

Χαχα, έχεις απόλυτο δίκιο!
Πόσα πράγματα που ακούμε και διαβάζουμε (κυρίως στίχοι απο τραγούδια και σειρές στην τηλεόραση) δεν είναι έτσι επίσης?
Οταν βλέπω τις ανεψιές μου να βλέπουν αυτές τις μεταγλωτισμένες σειρές στην τιβι, πάω να σκάσω...Λέω, λέω, αλλά δεν μ ακούνε...Ολο λάθος τσιτάτα είναι, που πολύ φοβάμαι οτι γράφονται μέσα στο μυαλό των παιδιών...που είναι το ΕΡΣ εδώ, ε? που είναι?

Σκέφτηκα να τις πάω να δούνε αυτό το γιουγκοσλάβικο, σπονδυλωτό, "all the invisible children" (είναι 9 και 13 ετών τα κορίτσια) για να τις προσγειώσω λίγο απο Πριγκίπισσες και τέτοια, τι λές? Το σκέφτομαι πάλι... λες να σοκαριστούν? μήπως είναι μικρές? δεν ξέρω...

Μεγάλο θέμα άνοιξες, αυτά που λέει η Μαρίνα πάρα πολύ θα μ ενδιέφεραν, δυστυχώς όμως λίγα μπορεί να κάνει το σχολείο...Στο σπίτι γίνεται όλη η δουλειά, κι αυτή η τηλεόραση...θάπρεπε να την απαγορέψουν!

Epicuros είπε...

Μεγάλο θέμα άνοιξες! Τα παραμύθια σίγουρα κάποια βιώματα της εποχής που γράφτηκαν αντανακλούν και δεν τα πιστεύω διαχρονικά. 'Οπως και η μυθολογίες των διαφόρων πολιτισμών, άλλωστε. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε την εποχή τους, όσο μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη σημειολογική τους, βέβαια. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνειρο των γυναικών (με σπάνιες εξαιρέσεις) είναι ο όμορφος πρίγκηπας στο άσπρο άλογο. Τέσσερεις συμβολισμοί ταυτόχρονα: Ο άντρας, η ομορφιά, ο πλούτος και το ...μεταφορικό μέσον! Ακριβώς ό,τι ψάχνει η σημερινή γυναίκα. Και αυτοί οι συμβολισμοί δεν βρίσκονται μόνο στη χιονάτη. Σχεδόν όλα τα παραμύθια τους περιέχουν! Μήπως ήλθε η ώρα να ξαναμπούν τα παραμύθια στο εξεταστικό τραπέζι; Μήπως μπορούμε να φτιάξουμε παραμύθια που θα αντανακλούν τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας;

Cinematia είπε...

to "Lemon"

Θα έπρεπε να απαγορεύσουν την τηλεόραση ή τουλάχιστον οι γονείς να κλειδώνουν την συσκευή για κάποιες ώρες.Έλεγα στις φίλες μου ότι αν ποτέ νοικοκυρευτώ καικάνω κανά παιδί δεν θα του δείξω (στο σπίτι) τηλεόραση.Όσο λοιπόν είναι στους κόλπους της οικογένειας δεν θα ξέρει τι είναι εκείνο το κουτι.Έτσι γιατί θέλω να δω πως θα γίνει όταν μεγαλώσει ένα παιδί που δεν έχει δει TV. Αυτό μου θυμίζει ένα ντοκιμαντερ που έπεξε φέτος στο αντίστοιχο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (δε θυμάμι τίτλο) όπου ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί τις ποικίλες αντιδράσεις του γιού του όταν 3 ετών βλέπει για πρώτη φορά τον εαυτό του στον καθρέφτη!Φαντάζεστε το σοκ;Από λίγες σκηνές που είδα είναι πολύ ενδιαφέρον!

to "epicuros"

Γελώ με το Τέσσερεις συμβολισμοί>,είμαι γυναίκα αλλά το δίκιο θα στο δώσω.Κάπως έτσι δημιουργούνται τα πρώτυπα και άντε τρέχα μετά

Marina είπε...

Τις πληροφορίες για τη Χιονάτη, τις πήρα απο το βιβλίο "Η γοητεία των παραμυθιών" του Bruno Bettelheim, εκδόσεις Γλάρος
ISBN 960-275-245-9, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, έχει και τη Χιονάτη μέσα αναλυτικά, ναί τα κοριτσάκια το φιλί του πρίγκηπα γυρεύουν, ίσως και να το βρούν ΑΦΟΥ έχουν παντρευτεί τον νάνο πρώτα..

Cinematia είπε...

to "Sally"

Σίγουρα ο άνθρωπος θέλει πάντα να ξεφεύγει απο την πραγματικότητα,να "τρέχει" σ'άλλους κόσμους,μαγικούς.Γιατί νομίζεις τα παιδιά κάνανε 'θεό' τον Harry Potter...Γιατί και αυτά θα θέλανε μια δόση μαγείας στη ζωή τους και δεν διαφωνώ με αυτό!
Απλά η Χιονάτη μου φάνηκε γεμάτη υπονοούμενα και διδάγματα τα οποία ένα κοριτσάκι θα μπορούσε να αποφύγει...
Καλημέρα!

Πνιγούρα Μαρία είπε...

Η ανάρτηση αυτή μου κίνησε το ενδιαφέρον..Γιατί με απασχολούν και εμένα τα παραμύθια και τα κινούμενα σχέδια,αν και συνήθως τάσσομαι υπέρ τους. Βέβαια εδώ έχεις τα δίκια με το μέρος σου..Είναι απαράδεκτο τι μηνύματα δίνουν στα κοριτσάκια!(και τι κόμπλεξ στους κοντούς!).Όμως,το συγκεκριμένο παραμύθι, είχε ως στόχο να δείξει το πού μπορεί να φτάσει η ζήλια κάποιου ανθρώπου (της κακιάς μητριάς) και το πώς μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους και να κάνουμε φίλους. Επίσης, τουλάχιστον η Χιονάτη δεν επιδεικνύει την ομορφιά της ούτε είναι "ψωνισμένη", αλλά αντίθετα σεμνή και φιλική.Αυτό τουλάχιστον είναι ένα δίδαγμα για τα μικρά κορίτσια.Αυτά για την υπεράσπιση.
Πάντως είναι σίγουρο πως τα παραμύθια μπορούν ταυτόχρονα να μεταδίσουν τα πιο σωστά αλλά και τα πιο ρατσιστικά μηνύματα!
'Εχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας από τη μεριά του κακού λύκου όμως..Αν δεν την ξέρεις πες μου να την αναρτήσω..

υ.γ.1: δε θα πρότεινα το all the invisible children σε μικρά κοριτσάκια.Εδώ εγώ έπαθα σοκ στα 19 μου..Έχουν ακόμα χρόνο να έρθουν στην πραγματικότητα.Εκτός αν θέλετε να τις ξυπνήσετε απότομα..
υ.γ.2: Μου άρεσε πολύ το blog!Καλή συνέχεια και καλές αναρτήσεις..

Πνιγούρα Μαρία είπε...

*μεταδίδουν (όχι μεταδίσουν)