Ήρθε και για μένα η στιγμή να δω τον «Κώδικα». Δεν είχα τρελό ενθουσιασμό αλλά ομολογώ ότι επειδή δεν διάβασα ακόμη (;) το βιβλίο ήθελα να δω περί τίνος πρόκειται η δημιουργία του Dan Brown. Βέβαια αυτό που είδα στο πανί δεν ήταν ακριβώς Νταν Μπράουν θα μου πεις, αλλά Ron Howard, but who cares!
*Εννοείται 1ον : ότι δεν είμαι σε καμία θέση να συγκρίνω βιβλίο με ταινία και θα ήταν μέγα μου λάθος να επαναλάβω σαν μικρό παπαγαλάκι ότι άκουσα σε εκπομπές των ημερών.
*Εννοείται 2ον: ότι δεν με ενόχλησαν τα περί θρησκείας θέματα που πρώτο το βιβλίο έθιξε. Για την τέχνη και τα ανήσυχα μυαλά όλα επιτρέπονται.
*Εννοείται 3ον: ότι πηγαίνοντας να δω την ταινία είχα δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να αφεθώ στο «παραμύθι» να ζήσω την περιπέτεια και όπου με βγάλει.
*Εννοείται 4ον: προέβλεψα το τέλος (πραγματικά το αγνωούσα,δεν ντρέπομαι να το πω)
Δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά σε ερώτηση του τύπου «Σου άρεσε;». Δεν μπήκα στον κόπο να σκεφτώ τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της γιατί είχα μπει στην αίθουσα με συγκεκριμένες προσδοκίες.
Μου αρέσει η ζωγραφική και ενθουσιάστηκα με τα περί Da Vinci (κάποια από αυτά βέβαια ήδη τα είχα υπόψη μου)
Μου έδωσε αφορμή να σκεφτώ και απόψε αυτό που είχα σκεφτεί πριν δυο βδομάδες. Τι θα γινόταν αν το σχολείο και η εκκλησία μας, δίδασκαν ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν ίση μεταξύ ίσων στην μικρή κοινωνία των μαθητών του Χριστού; Ότι ήταν και αυτή απόστολος και μάλιστα αγαπημένη του θεανθρώπου; Τι αναστάτωση θα προκαλούσε στον κόσμο μας; H γυναίκα είναι στο στόχαστρο των γραφών ως ανάξια της προσοχής μας μέχρι τη στιγμή που πλένει τα πόδια του Ιησού. Αυτό μάθαμε αυτό παπαγαλίζουμε.
Αν ξαφνικά η εκκλησία παραδεχόταν ότι η Μαγδαληνή ήταν κάτι άλλο..; Και ρωτώ, θα ήταν άλλη η θέση της γυναίκας μέσα στους αιώνες αν παράλληλα με την Παναγία είχαμε και μια γυναίκα απόστολο; Αν ο Χριστός (με όποια φύση και αν είχε) την καλωσόριζε και της συμπεριφέρονταν όπως τους άνδρες μαθητές του. Μάλλον ποτέ δε θα το μάθουμε.
Απορία 1η: Γιατί κάποιοι πιστοί ενοχλήθηκαν με την ταινία; Μπορεί μια ταινία να κλονίσει την πίστη σου; Αν ναι, σημαίνει ότι η πίστη σου δεν στέκονταν ως τώρα σε γερά θεμέλια. Δεν είναι «αμαρτία» η αμφιβολία στον ανθρώπινο νου. Με το αντίθετο σκεπτικό η ανθρωπότητα θα είχε μείνει στάσιμη και τίποτα από όσα γευόμαστε καθημερινά δεν θα υπήρχε.
Απορία 2η:Κάπου στο τέλος της ταινίας λέει ο ήρωας Rombert Langdon (Tom Hanks) πως ότι και αν ήταν ο Χριστός, άνθρωπος ή θεάνθρωπος, κατάφερε να μαγέψει τον κόσμο με τα έργα του, να κάνει τη διαφορά. Έδωσε πίστη στους ανθρώπους λοιπόν, όποια και αν ήταν η φύση του και η φύση της πίστης..!
1 σχόλιο:
το προβλημα ειναι πολυ εκτενεστερο.
το ερωτημα που θετεις το περιοριζει αρκετα.
υπαρχουν πιο ας πουμε κατα τεκμηριο αντικειμενικες αποψεις αλλα εγω θα σου πω τη δικη μου ως οφειλω.
δεν υπαρχει μεγαλυτερη πατατα απο τον κωδικα.
ως αστυνομικο εχει τοσο αργη δραση που αυτοματως γινεται μη αστυνομικο ή κακη του παροδια.
εχει στοιχεια , απο πολλες πηγες , ναι, ειναι σαν πονημα , σαν μελετη.
ομως, ειναι ανακατεμενα με την ας πουμε λογοτεχνικη φαντασια που γινεται με εναν υπουλο τροπο, θεωρω, εκ του πονηρου.
για μενα δεν ειναι παρα μια σιωνιστικη προπαγανδα που λιγο ενδιαφερεται για τη θρησκεια και το χριστο.
εχει αλλους στοχους.
Δημοσίευση σχολίου