Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006

Κώδικας "Μονα Λίζα"

Ένα ζευγάρι από τα πιο γνωστά μάτια στην ιστορία της ζωγραφικής. Από όπου και να τα κοιτάξεις σε παρακολουθούν.
Το πιο διάσημο χαμόγελο, τόσο αινιγματικό όσο κανένα άλλο σε αυτή την τέχνη. Με αφορμή την ταινία «The Da Vinci Code» που βγαίνει στη χώρα μας στις 18/5, βλέπω καθημερινά και πολλές φορές αυτόν τον πίνακα (τηλεόραση, εφημερίδες,περιοδικά). Αναρωτιέμαι αν ο κόσμος γνωρίζει την ιστορία αυτού του πίνακα…
Η Mona Lisa είναι ελαιογραφία του 16ου αιώνα, έργο του Leonardo da Vinci. Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στην ιστορία της τέχνης του δυτικού κόσμου, απεικονίζει λένε τη γυναίκα ενός πλούσιου επιχειρηματία από τη Φλωρεντία. Ο δημιουργός του χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωσή του έργου.
Ο πίνακας όμως δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο όνομα για αρκετούς αιώνες. Η κυρία που αναπαριστά απέκτησε το όνομά της μόλις τον 19ο αιώνα. Το «Μόνα» είναι γνωστό στην Ιταλία ως συντομία της λέξης «Madonna» (Αγγλιστί «My Lady» δηλ. «Madam»). Η «Κυρία Λίζα» έκαψε τις καρδιές των ιστορικών και κριτικών τέχνης νωρίς.
Ανήκει στο Top 10 των πινάκων που έχουν κοπιαριστεί περισσότερες φορές. Έχουμε δει τη φιγούρα αυτή να αναπαράγεται και να φιγουράρει ακόμη και σε σοκολατάκια! Εδώ και πολλά χρόνια όμως το αυθεντικό έργο ανήκει στην κυβέρνηση της Γαλλίας και εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε να το θαυμάσουμε στο Musée du Louvre (Μουσείο του Λούβρου) στο Παρίσι.

1 σχόλιο:

snikolas είπε...

Πειράζει πολύ που προτιμώ την σοκολατένια έκδοση; :)