Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

Περί έρωτος..;

Έχει ένα υπέροχο φεγγάρι απόψε! Είναι Σάββατο βράδυ (και ας δείχνει το Blog Κυριακή )και χαίρομαι την ησυχία του σπιτιού μου μετά από μια όμορφη εκδρομή. Τι ανάσα είναι να φεύγεις απο την πόλη σου και να δραπετεύεις σε άλλους τόπους έστω για μια μέρα!Θάλασσα και βουνό,εναλλαγές τοπίου φοβερές!
Γύρισα με μια γλυκιά κούραση απο το γέλιο και τον ήλιο!Χορτασμένη απο παρέα και βόλτα! Έπεσα στο κρεβάτι και είδα "Εγώ, αυτός και η μητέρα του". Κακή επιλογή, αφού δεν διασκέδασα καθόλου, απλά ήταν να τη δω και την είδα. Το ρολόι έδειχνε 11 όταν έβλεπα τους τίτλους τέλους. Είχα ένα συμφοιτητή που αν δεν έβλεπε τους τίτλους τέλους μέχρι και τον τελευταίο δεν έφευγε απο το αμφιθέατρο :-)
Έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο "Οι μεγάλοι έρωτες". Θυμήθηκα ότι τώρα που ξεκίνησαν τα μαθήματα κινηματογράφου οι μαθητές μου είχαν και την εξής απορία: πoια η σχέση του Igmar Bergman με την Ingrid Bergman. ΚΑΜΙΑ απλή συνωνυμία...

Ο Σουηδός Igmar Bergman γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1918. Έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως σκηνοθέτης ταινιών δωματίου. Μούσα του υπήρξε η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν. Έφυγε πρόσφατα, πλήρης ημερών και αναγνωρισμένος. Βραβεία: Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βενετίας το '58 για την ταινία του "Αγριες Φράουλες". Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών «Κοντά στη ζωή» το '58. Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Η πηγή των παρθένων» '61.Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Μέσα από τον καθρέφτη» '62. Βραβείο «Έρασμος» (εξ ημισείας με τον Τσάρλι Τσάπλιν) '65. Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Φάνυ και Αλέξανδρος» '83.

Η Ingrid Bergman, ομοεθνής του παραπάνω σκηνοθέτη, γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1915. Έγινε γνωστή ως ηθοποιός μέσα από ταινίες όπως "Καζαμπλάνκα" (1942), "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα" (1943) και "Spellbound" (1945). Το 1949 τη βρίσκει στην Ιταλία στα γυρίσματα του "Stromboli" (1950) όπου ερωτεύεται τρελά τον σκηνοθέτη της Ρομπέρτο Ροσελίνι.Ένας έρωτας που γεμίζει τις στήλες των κοσμικών και προκαλεί. Παρατά τον άντρα και την κόρη της και γίνονται ζευγάρι. Με τον διάσημο σκηνοθέτη αποκτά τρία παιδιά, ανάμεσά τους και η γνωστή ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Η βραβευμένη απο την ακαδημία Ingrid πέθανε (τραγική ειρωνεία) στα γενέθλιά της το 1982!

Δεν υπάρχουν σχόλια: