Δευτέρα, Μαΐου 29, 2006

Στις Κάνες Φέτος

To 59o Φεστιβάλ Κανών έκλεισε με επιτυχία και φέτος. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άνθρωποι της 7ης τέχνης μαζεύτηκαν για μια ακόμη Ευρωπαϊκή γιορτή του σινεμά. Οι διάφορες προβλέψεις για τα βραβεία βεβαίως έδιναν και έπαιρναν πολύ πριν την έναρξη του φεστιβάλ. Η αγωνία όμως κορυφώθηκε την εβδομάδα του Φεστιβαλ (17-28.5). Το περίφημο Palm D’Οr ευτύχησε να κρατήσει ο Ken Loach τελικά, για την ταινία του "The Wind That Shakes The Barley" («Άνεμος και κριθάρι»). Ο δημιουργός παραλαμβάνοντας το βραβείο από την Ε.Μπεάρ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις «Κάνες» ως την καλύτερη γιορτή του Κινηματογράφου. Όσο για το πολυσυζητημένο “Volver” δια χειρός Πέδρο Αλμοδόβαρ βραβεύτηκε για το σενάριό του, και όλες οι Αμαζόνες της ταινίας του μοιράστηκαν με χαρά το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου. Το αντίστοιχο ανδρικό βραβείο μοιράστηκε και αυτό, στα αρσενικά της ταινίας «Indigenes» του Ρασίντ Μπουχαρέμπ. Όσο για το βραβείο σκηνοθεσίας την παράσταση έκλεψε η «Βαβέλ» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου από το Μέχικο!Κρίμα που λόγω τοκετού ο Μπράντ Πιτ δεν μπόρεσε να μοιραστεί τη χαρά των συντελεστών της ταινίας.


τα βραβεία αναλυτικά έχουν ως εξής:

Palme d'Or: "The Wind That Shakes The Barley", Ken Loach

Grand Prix: "Flanders", Bruno Dumont

Prix de la Mise en Scene (Σκηνοθεσίας): Alejandro Gonzalez Inarritu, "Babel"

Prix du Scenario (Σεναρίου): Pedro Almodovar, "Volver"

Camera d'Or (Καλύτερης Πρώτης Δημιουργίας): "A Fost sau n-a fost?" (12:08 East of Bucharest), Corneliu Porumbolu

Prix du Jury (Βραβείο των Κριτών): "Red Road", Andrea Arnold

Prix d'Interpretation Feminine (Γυναικείας Ερμηνείας): Ensemble cast, "Volver", Pedro Almodovar(Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave)

Prix d'Interpretation Masculine (Ανδρικής Ερμηνείας): Ensemble cast, "Indigenes", Rachid Bouchareb (Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Roschdy Zem, Bernard Blancan)

Ταινίες Μικρού Μήκους:

Palme d'Or : "Sniffer", Bobby Peers

Prix du Jury: "Premiera Nieve", Pablo Aguero

Ειδική Μνεία: "Conte de quartier", Florence Miaihe

Δεν υπάρχουν σχόλια: