Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2006

Torremolinos 73, Μπέργκμαν & soft porn


Έψαχνα καιρό να βρω να δω κάτι έξω από τα συνηθισμένα! Ε τελικά νομίζω ότι το βρήκα! "Torremolinos 73" λέγεται η ταινία του Pablo Berger του 2003. Η πλοκή του είναι όντως κάτι το διαφορετικό!
Ο γνωστός μας από το Αλμοδοβαρικό "Μίλα της" Χαβιέ Καμάρα πρωταγωνιστεί σε ρόλο αποτυχημένου πλασιέ εγκυκλοπαίδειας. Παντρεμένος με την Κάρμεν,προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Η θέση του πλασιέ δεν έχει όμως μέλλον στις εκδόσεις Μοντόγια και ο Αλφρέδο αντιμετωπίζει την ανεργία εκτός και αν προσφέρει με άλλο τρόπο τις υπηρεσίες του στην εταιρία…Ποιόν;
Ο εκδότης προτείνει στους υπαλλήλους του να γυρίσουν ταινίες με θέμα την ανθρώπινη αναπαραγωγή! Χωρίς περικοπές και λογοκρισία για το καλό της επιστήμης! Οι ταινίες αυτές τους εξηγεί θα είναι προσφορά που θα συνοδεύει τις εγκυκλοπαίδειές τους σε Σκανδιναβικές χώρες. Όσοι δεχτούν να προσφέρουν με τις συζύγους τους τις υπηρεσίες τους θα έχουν βοηθήσει την επιστήμη και παράλληλα την τσέπη τους! Το ποσό είναι δελεαστικό συν τα μπόνους και ο πρωταγωνιστής μας δέχεται την προσφορά επιστρατεύοντας την σύζυγό του. Ο Αλφρέδο με σεμινάρια από ερασιτέχνης γίνεται επαγγελματίας σκηνοθέτης-κάμεραμαν, αφήνοντας με τις ταινίες του άφωνο τον εκδότη! Χρήμα και πολυτέλεια απολαμβάνει το ζευγάρι ενώ ο Αλφρέδο πωρώνεται με το σινεμά και τον Μπέργκμαν! Βλέπει τη μια ταινία μετά την άλλη και θέλει να σκηνοθετήσει και αυτός κάτι παρόμοιο αφήνοντας το porn. Γράφει το σενάριο του "Torremolinos 73", το συνεργείο όμως και ο εκδότης του επιφυλάσσουν μια έκπληξη!
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα. Ο Καμάρα ενσαρκώνει με επιτυχία τον φτωχούλι σύζηγο που δυσκολεύεται ηθικά να προβάλει τα μυστικά της κρεββατοκάμαράς του στη Σκανδιναβία αλλά υποκύπτει στο χρήμα. Οι αναφορές στον Μπέργκμαν (σε όλη την ταινία) είναι απίστευτα τραγελαφικές διότι στην ουσία εκδότης & συνεργείο επικαλούνται το όνομα του για να καταφέρουν να γυρίσουν ταινίες πορνό! Ο κουλτουριάρης πλασιέ πέφτει στην παγίδα απο αγάπη προς το σινεμά και φιλοδοξία να πετύχει, κερδίζοντας έτσι τη συμπάθειά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: