Τρίτη, Μαΐου 15, 2007

Ένα τραγούδι για τον Αργύρη

Σύνοψη
10 Ιουνίου 1944.
Δίστομο. Ένα μικρό χωριό, ένα βήμα από την θάλασσα, στο δρόμο από την Αθήνα προς τους Δελφούς. Στις 10 Ιουνίου του 1944, ο μικρός Αργύρης σχεδόν τεσσάρων χρονών, επιζεί μιας κτηνώδους σφαγής των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής: «Μέτρο Εξιλέωσης» μιας ναζιστικής μεραρχίας ως αντίποινα για μία επίθεση ανταρτών εναντίον των Γερμανών στην περιοχή. Σε λιγότερο από δύο ώρες σκοτώνονται 218 κάτοικοι του χωριού – γυναίκες, άντρες, γέροι, μωρά και βρέφη. Ο Αργύρης χάνει τους γονείς του και άλλους 30 συγγενείς.
Ο μικρός Αργύρης περνά τα επόμενα χρόνια σε ορφανοτροφεία γύρω από την Αθήνα, μαζί με άλλα ορφανά παιδιά θύματα του πολέμου. Ώσπου μία μέρα εμφανίζεται μία αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και διαλέγει μία χούφτα παιδιά για ένα μεγάλο ταξίδι σε μία μακρινή χώρα. Ο Αργύρης θέλει οπωσδήποτε να πάει μαζί τους. Και έτσι φτάνει στην Ελβετία, στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι στο Τρόγκεν. Χρόνια αργότερα κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ) στα Μαθηματικά και την Αστροφυσική. Σύντομα αρχίζει να διδάσκει στα λύκεια της Ζυρίχης, μεταφράζει Έλληνες ποιητές στα γερμανικά, και για κάποια χρόνια εργάζεται ως βοηθός στην αναπτυξιακή βοήθεια του Ελβετικού Σώματος Βοήθειας για τα θύματα καταστροφών στη Σομαλία, το Νεπάλ και την Ινδονησία. Όταν επιστρέφει στην Ευρώπη, πραγματοποιεί τακτικά ταξίδια μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας και οι παραμονές στην παλιά του πατρίδα γίνονται όλο και πιο μακροχρόνιες.
Ο Αργύρης Σφουντούρης, 66 χρονών σήμερα, είναι ένας άνδρας με συναρπαστική γοητεία και μελαγχολική ευθυμία. Όλη του τη ζωή έχει ασχοληθεί με την παραφροσύνη των γεγονότων που συνέβησαν όταν ήταν μικρό παιδί. Σε ένα «Συνέδριο για την Ειρήνη» συλλογιζόταν δυνατότητες για το πώς θα μπορούσε ο κόσμος να βγει από το φαύλο κύκλο της βίας. Δεν προσπάθησε να το «ξεπεράσει» μέσα του, και να «κλείσει» το κεφάλαιο με τις παιδικές του αναμνήσεις, αλλά αγωνίστηκε να μάθει να ζει με αυτές και να κάνει τον κόσμο καλύτερο.
Η ταινία "ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ", μιλά για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου και του ιστορικού χρέους, για τις φαινομενικά άλυτες δυσκολίες μίας πραγματικής συμφιλίωσης, για την αναζήτηση της ειρήνης. Ένα ταξίδι με άγνωστο τέλος.

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

7 σχόλια:

george είπε...

Όταν διαβάζω για τέτοιους ανθρώπους θυμώνω με τον εαυτό μου.Γιατί να είμαι τόσο ασήμαντος?
Να ναι καλά ο Αργύρης.

Cinematia είπε...

to "george"

Μη θυμώνεις...όλοι μας στο ταξίδι της ζωής κάνουμε θαύματα.Σε εμάς τα περισσότερα φαίνονται μικρά,στους γύρω μας πολλά όμως απο αυτά ξεχωρίζουν και γινόμαστε στα μάτια τους ήρωες...

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ...θέλω να το ξανα δώ...

ΤΑΣΟΣ είπε...

Με συγκλόνισε γιατί και μέλη της οικογένειας μου έχουν ζήσει ανάλογο δράμα στην περιοχή Καλαβρύτων.

Υπάρχει video?

Που να το αναζητήσω?

Cinematia είπε...

to τασοσ

Απο όσο ξέρω κυκλοφορεί σε video club.Διαφήμιση δεν κάνω αλλά το είδα στα "Seven" πρόσφατα.You can check it out!

ΔΟΜΕΝΙΚΟ είπε...

ρίξτε και μια ματιά εδώ

Ρίξε και εδώ μια ματιά

http://www.cosmo.gr/ArtsEnt/Hellas/194356.html

http://www.leukipoli.gr/politismos/831.asp

http://www.leukipoli.gr/politismos/848.asp

Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫