Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2007

United 93, Paul Greengrass


Για το United 93 έχω ξαναμιλήσει από αυτό εδώ το «βήμα». Ξαναέρχεται στη επικαιρότητα πέρα από το ότι κυκλοφόρησε σε DVD, λόγω των όσκαρ. Υποψήφιο για δυο όσκαρ (καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου μοντάζ) το United 93 ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες γύρω από την πτώση των δίδυμων πύργων. Ξεχωρίζει λόγω της σκηνοθεσίας της, των άσημων ηθοποιών και την ισορροπία «περιπέτειας» και «δράματος».
Μεγάλο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στον πύργο ελέγχου όπου πολλοί άνθρωποι αγωνιούσαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες και προσπαθούσαν να αποτρέψουν το μοιραίο. Η πτήση αυτή της United ήταν η μοναδική πτήση υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών που δεν βρήκε τον "προορισμό" της στις 11 Σεπτέμβρη. Ο στόχος της ήταν ο Λευκός Οίκος αλλά «χάθηκε» όταν οι επιβάτες του αεροπλάνου αποφάσισαν να μαζέψουν όλο το κουράγιο τους, να επιτεθούν στους τρομοκράτες, να εισβάλουν στο πιλοτήριο και να ρίξουν τελικώς το αεροπλάνο σε ένα χωράφι.
Το ντοκιμαντερίστικο στυλ του Paul Greengrass δίνει μια αληθοφάνεια στην ταινία και ένα ρυθμό που σε «δένει» με την ιστορία που διηγείται, χωρίς υπερβολές. Σκηνές ανθρώπινες καθώς οι επιβάτες ζούν τις τελευταίες τους στιγμές πριν τη σύγκρουση.
Πέρα από τελετές και βραβεία, είναι μια άλλη ματιά στα γεγονότα εκείνης της μέρας…

4 σχόλια:

igkros είπε...

Άπό τις καλύτερες ταινίες του 2006! Ούτε μελό, ούτε πατριδοκάπηλο.Απλά ανθρώπινο και αληθινό.Έχω δει πρόσφατα και μια τηλεταινία με το ίδιο θέμα και ήταν να τραβας τα μαλλιά σου!Επίσης Σινεματια μου σου προτείνω (αν το βρεις σε dvd) το Day Night Day Night της Τζούλια Λοκτεφ. Διαμαντάκι με συγγένειες στην ταινία. Και φυσικά το Παράδεισος τώρα που δεν τόλμησε η Ακαδημία να του δώσει το Όσκαρ για να μην γίνει κανένας πανικός.

igkros είπε...

Αγαπητή Cinematia σε πρότεινα για την συνέχεια τυ blog-παιχνιδιού "5 πράγματα για μένα". καλή συνέχεια και και καλή διασκέδαση

Cinematia είπε...

to Dear alps

Σ'ευχαριστώ που δεν ξεχνάς να περνάς μια βόλτα απο δώ και να φωτίζεις με τα σχόλιά σου αυτό το μπλογκ.Τώρα θα φανώ πολύ άσχετη αν σε ρωτήσω τι είναι το "5 πράγματα για μένα";;
Keep in touch
bessos!

igkros είπε...

Δες στο μπλογκ μου τι ειναι τα 5 πράγματα. Παιχνίδι πολύ απλό και με πολύ πλάκα!Bessitos!