Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2006

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου


To 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έγινε πέρυσι. Φέτος ο κυπριακός μη κερδοσκοπικός Oργανισμός Cyprus International Film Festival - CIFF Ltd μαζί με Κύπριους συνεργάτες και επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού κόσμου, προχωρά στην πραγματοποίηση του 2oυ, το οποίο θα γίνει στη Λεμεσό και στη Λάρνακα 12-22 Απριλίου 2007. Οι διοργανωτές καλούν κάθε ενδιαφερόμενο κινηματογραφιστή από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό να δηλώσει συμμετοχή ως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Με έμφαση στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο το φεστιβάλ προσκαλεί νέους σκηνοθέτες που δεν έχουν περισσότερες από 3 ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με:

- Ταινίες Μεγάλου Μήκους
- Tαινίες Μικρού Μήκους
- Ταινίες για Παιδιά
- Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων
- Ταινίες αθλητικού περιεχομένου
- Ταινίες VIDEO ART
- Ταινίες Ελληνων/Κυπρίων της διασποράς
- Ταινίες τεκμηρίωσης
- Ταινίες ανθρωπιστικού περιεχομένου
- Κωμωδίες
- Φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει και μία νέα κατηγορία: Ταινίες Χορού και VIDEO DANCE

Παράλληλα το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεταμεσονύχτιες προβολές cult ταινιών, ταινίες βραβευμένων Κυπριων σκηνοθετών, την ενότητα Πανόραμα (με ταινίες που δε διαγωνίζονται) καθώς και ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο.

To Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου προσφέρει σε νέους ανερχόμενους σκηνοθέτες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν αυτοί κατάγονται ή εργάζονται, την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά σε μια καταξιωμένη διεθνή κριτική επιτροπή του κινηματογράφου. Μέσα από το Φεστιβάλ οι διοργανωτές φιλοδοξούν να καταστήσουν την Κύπρο γνωστή διεθνώς ως τόπο παραγωγής ταινιών και κινηματογραφικών γυρισμάτων, να αναπτυχθούν ευκαιρίες για συμπαραγωγές με τις ντόπιες εταιρείες παραγωγής και να αναπτυχθεί ειδικός τουρισμός σε χαμηλή τουριστική περίοδο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και φέτος παράλληλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Παράλληλα, προάγοντας τον εθελοντισμό, οι διοργανωτές καλούν σπουδαστές οπτικοακουστικών μέσων, καλών τεχνών, δημοσιογραφίας, κινηματογράφου και απλούς σινεφίλ να συμμετάσχουν εθελοντικά στα διάφορα τμήματα του Φεστιβάλ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου
30 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2009

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ», ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και περισσότερο ενδιαφέρον λόγω της καλλιτεχνικής του ποιότητας και πρωτοτυπίας. Μετά από τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις οι κινηματογραφικές πρεμιέρες, τα πολιτισμικά δρώμενα, οι λαμπεροί καλεσμένοι και οι ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα οδηγήσουν και πάλι όλα τα βλέμματα στο υπέροχο αυτό νησί, πολιτισμικό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ταινίες σε πρώτη προβολή τόσο στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, όσο και στο Πανόραμα θα ενθουσιάσουν και θα ταξιδέψουν όλους τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Η τέταρτη διοργάνωση της λαμπερής αυτής γιορτής του κινηματογράφου προγραμματίζεται να γίνει στο Κινηματογράφο ART CINEMA PANTHEON στην Λευκωσία, από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2009.

Μια από τις ιδιαιτερότητες του φεστιβάλ, που ουσιαστικά διαμορφώνει και την ταυτότητά του είναι επίσης η συνεργασία – ταύτισή του με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας στην Ελλάδα. Μέσα από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΕΣ» που αναπτύσσει το Φεστιβάλ Κορινθίας σε συνεργασία με άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Κύπρου ανταλλάσσει ταινίες, πρόγραμμα αλλά και ύφος.

Με απώτερο στόχο λοιπόν την καθιέρωση του Φεστιβάλ στη συνείδηση του σινεφίλ κοινού αλλά και τον δημιουργικό διάλογο με άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, η τέταρτη διοργάνωση του φεστιβάλ έρχεται για να ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο απαιτητικές προσδοκίες και να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το δίκτυό της, τόσο στη τοπική κοινωνία, όσο και στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου που το επεξεργάζονται και δουλεύουν αφοσιωμένα γι’ αυτό από το 2001. Ξεκίνησε πολύ δυναμικά το 2006 με επιλογή 130 ταινιών από περισσότερες από 40 χώρες, από όλες τις γωνιές της γης. Αυξάνοντας κάθε χρόνο το ποσοστό συμμετοχής των δημιουργών, το πρόγραμμα του φεστιβάλ φέτος συμπεριλαμβάνει ταινίες από 61 χώρες. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν την φετινή χρονιά, ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Κατής, ο σκηνοθέτης/σκηνογράφος Σωκράτης Λαμπρόπουλος, η ηθοποιός Ελένη Πετροπούλου, η ηθοποιός και σεναριογράφος Σοφία Σκοινά, ο πρόεδρος του Κινηματογραφικού Ομίλου Πανεπιστημίου Κύπρου Ονησίλαος Παυλίδης και ο παραγωγός Νίκος Μπίστινας.

Το ΔΦΚΚ φιλοξενεί 11 διαφορετικές κατηγορίες για όλα τα είδη, που είναι οι εξής:
1. ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (διαγωνιστικό)
2. ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (διαγωνιστικό)
3. ΚΙNΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (διαγωνιστικό)
4. ΠΑΝΟΡΑΜΑ
5. ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ (Ομογενείς σκηνοθέτες)
6. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
7. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
8. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
9. ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
10.ΤΑΙΝΙΕΣ ΧΟΡΟΥ
11.ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

Τα βραβεία είναι η «Χρυσή Αφροδίτη», film reels όπως επίσης και βραβεία τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και εξοπλισμού κινηματογράφησης. Μοναδικός είναι και ο όρος που συνοδεύει την απονομή των βραβείων αυτών και συνίσταται στην αξιοποίησή τους από τους σκηνοθέτες μέσω του επόμενου τους project, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Κύπρο.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, στηρίζουν εκτός από τον ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, η ΕΡΤ, το PLUS TV, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το περιοδικό CINE@ART και το Radio Deejay. Χορηγός βραβείων είναι  η ΑRΤ ΙΝ VISION.

WWW.CYPRUSFILMFESTIVAL.ORG