Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

The kitchenmaid


Χθες έφερα στο σπίτι μια ορθογώνια συσκευασία. Άνοιξα το λεπτό πακέτο και έκανα μόνη μου τα αποκαλυπτήρια ενός Βερμέρ. Το πόστερ “The Kitchenmaid” που είχα αγοράσει το 2004 στο Άμστερνταμ από το Redjksmuseum όπου είδα τον αυθεντικό πίνακα, βρήκε κορνίζα και θέση στο σπίτι μου.
Από το μουσείο έλειπε όμως ο πιο γνωστός στους περισσότερους πίνακας του Βερμέρ, «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Ένας πίνακας που ενέπνευσε ένα βιβλίο και μια ολόκληρη ταινία το 2003.

Το “Girl with the pearl earring” ενσαρκώνει η Scarlett Johansson με μεγάλη επιτυχία ως προς την ομοιότητά της με το ομώνυμο πορτραίτο του Vermeer. Στο ρόλο του ταλαντούχου ζωγράφου βρίσκουμε τον Colin Firth.
Λίγα είναι τα στοιχεία γύρω από το κορίτσι του πορτραίτου αλλά η ιστορία μας εδώ δίνει την πιο επικρατέστερη εκδοχή. Το κορίτσι στον πίνακα είναι μια από τις υπηρέτριες του Ολλανδού ζωγράφου που ζούσε στο σπίτι του, ονόματι Griet. Η ζωγραφιά ήταν παραγγελία πλουσιου άνδρα έναντι αδράς αμοιβής, παρόλα αυτά όμως έπρεπε να γίνει κρυφά από τη ζηλιάρα γυναίκα του ζωγράφου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

την ειδα την ταινια στο σινεμα "αστυ" στην αθηνα το 2004 νομιζω, μου αρεσε

Alexandra είπε...

το βιβλίο είναι το ίδιο ενδιαφέρον και μεταφέρει το κλίμα της εποχής.