Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

Victor Victoria / Βίκτωρ Βικτώρια (1982)

-A woman pretending to be a man, pretending to be a woman? -It's rediculous! -It's propostrous.

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε άνδρας με ένα σκοπό, να πετύχει!
Η Βικτώρια Γκραντ είναι μια σοπράνο που πασχίζει να βρει δουλειά στο χώρο του θεάματος. Καθώς περνά απο οντισιόν σε οντισιόν στο Παρίσι του 1930, φτωχή και ταλαιπωρημένη βρίσκει παρηγοριά σε ένα gay performer. O Toddy τη φιλοξενεί και δεν αργεί να σκεφτεί μια ιδέα που θα κάνει τη Βικτώρια πρώτο όνομα. Της φοράει γραβάτα, την κουρεύει και της προτείνει να συστήνεται ως Κόμης Βίκτωρ. Η λογική είναι απλή...οι επιχειρηματίες θα ξετρελλαθούν με την ιδέα ενός άνδρα που παριστάνει τόσο πιστικά μια γυναίκα. Η μεγάλη "απάτη" μπάινει σε εφαρμογή και η Julie Andrews μεταμορφώνεται σε άνδρα. Την κατάσταση περιπλέκει ο γκάνκστερ Κινγκ (James Garner) ο οποίος μαγεύεται απο τη σκηνική παρουσία του Βικτωρ και σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μαγευτεί απο άνδρα, ψάχνει την "υπόθεση".
Η Julie Andrews έχει αυτή τη χρυσόσκονη της σταρ, αρκετή για να γεμίσει τη σκηνή και να μετατρέψει την ταινία σε μιούζικαλ. Οι ατάκες έιναι αρκετά γαργαλιστικές και στο τέλος μένεις με μια περίεργη αίσθηση. Τελικά πιο και πως είναι το άλλο μας μισό; Η Βικτώρια ερωτεύεται τον Κινγκ αλλά δεν είναι διατεθημένη να αφήσει την ανδρική της ταυτότητα με την οποία μεσουρανεί. Ο Κινγκ είναι πολύ μάτσο για να κυκλοφορεί με έναν άνδρα αλλά τελικά το δέχεται. Το γεγονός είναι ένα: οι gender roles αλλάζουν πιο γρήγορα απο τις ίδιες τις σκηνές.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αν προσφέρεται τελικά η ταινία για περαιτέρο μελέτη αυτή έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα των χαρακτήρων της. Η Βικτώρια δέχεται να χάσει τη θηλικότητά της στο βωμό της δόξας και αν και ερωτευμένη δυσκολεύεται να αφήσει τη γραβάτα της για έναν άνδρα. Οι άνδρες επιχειρηματίες ωστόσο βρίσκουν πιο διασκεδαστικό θέαμα έναν άνδρα να υποδύεται μια γυναίκα απο ότι μια γυναικεία παρουσία στη σκηνή. Τελικά τι ψάχνουμε σαν θεατές; Ποιο είναι το παιχνίδι των εικόνων που ικανοποιεί τις αισθήσεις μας;

6 σχόλια:

Caesar είπε...

Ίσως οι εναλλαγές των εικόνων να είναι το παιχνίδι που θα ικανοποιεί κάπως τις αισθήσεις ;)

Cinematia είπε...

to caesar

Perhaps...perhaps...perhaps!

Πάνος Δρακόπουλος είπε...

CINEMATIA σε χαιρετώ! Στις 8 Μαρτίου του 2007, παρουσίασες ένα θαυμάσιο λογοτεχνικό απόσπασμα του D.H.Lawrence! Πρόκειται όμως, όντως για απόσπασμα ή για ατόφιο ποίημα; Θα σε παρακαλούσα, αν δεν σου είναι κόπος, να μου διευκρινήσεις ακόμη, το τίτλο του και τα λοιπά εκδοτικά του στοιχεία (τίτλος συλλογής, χρονολογία δημοσίευσης, κτλ). Στo mail panosdrak@yahoo.gr ή στο blog http://nothia.blogspot.com/. Σε ευχαριστώ θερμά! Πάνος

Ανώνυμος είπε...

ασχετο με το ποστ αλλα θα ηθελα μια μικρη βοηθεια αν γινεται:ρε παιδια πως τον λενε τον τυπο με την απιστευτα χαζη μουτσουνα που παιζει στην σειρα λουφα στον δευτερο κυκλο και κανει και το διαφημιστικο του Λουμιδη που παιζεται τωρα στην τιβι?
Ευχαριστω!

Cinematia είπε...

to πάνος δρακόπουλος

Γειά σου Πάνο!Ξέρω σε ποιο αναφέρεσαι. Αλλα δυστυχώς και εγώ δεν μπορώ να σου πω απο που είναι..Το βρήκα στις σημειώσεις μου που κατα καιρούς γράφω αποσπάσματα ταινιών,ποιήματα κτλπ. Για να μην έχει τίτλο θα έλεγα ότι είναι απόσπασμα. Τολμώ να πω ότι ίσως είναι απο τον "Εραστή της Λαίδη..." το οποίο όμως δεν το διάβασα αλλά το είδα σε ταινία, σ'εκείνη την πρώτη. Ξέρω ότι δε σε βοήθησα πολύ. Αν θυμηθώ ή σκεφτώ κάτι άλλο θα σου πω.


to gregory

Τη "Λούφα" δεν την παρακολουθώ αλλά νομίζω αναφέρεσαι σε έναν απο τους "κακούς" του "Παρα 5";

Ανώνυμος είπε...

Οχι δεν εχει σχεση με το παρα5.Την Λουφα ουτε κι εγς την παρακολουθω γιατι ειναι τρελλη μουφα.Απλως εκει παιζει ενας τυπακος που παιζει και στο διαφημηστικο του Λουμιδη,με μια απιστευτα χαζη φατσα.Ειναι πολυ χαρακτηριστικος.Απλως το ονομα του θα ηθελα.Δεν μπορω να σκεφτω που θα μπορουσα να το βρω γι αυτο ρωτησα εδω,τυχαια βρησκοντας ενα ποστ που ειχες κανει για την Λουφα.Αυτα.Ευχαριστω παντως.