Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2008

4 μήνες, 3 εβδομάδες & 2 μέρες (2007)


"4 months, 3 weeks & 2 days" ή αλλιώς φιλία «στα χρόνια της Χολέρας».
Η ταινία μας μεταφέρει στη Ρουμανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού και του καθεστώτος του Τσαουσέσκου. Δύο φίλες βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, δύο φοιτήτριες που μένουν μαζί. Τα νεαρά κορίτσια καλούνται ξαφνικά να ωριμάσουν πρόωρα, όταν η μία τους μένει έγκυος. Το παιδί πρέπει να το ρίξουν. Πως όμως μπορεί να γίνει μια έκτρωση σε μια χώρα όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται; Η Otilia και η Gabita μαθαίνου ότι κάποιος κύριος Bebe «ξεφορτώνεται» παιδιά. Τα κορίτσια αψηφώντας κάθε κίνδυνο κλείνουν ραντεβού μαζί του και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου θα λάβει χώρα η επέμβαση. Ο κύριος όμως Bebe ζητά κάτι παραπάνω από χρήματα για τις υπηρεσίες του.
Η ταινία είναι εξαιρετικά ρεαλιστική, με τις σκηνές να εναλλάσσονται αργά και αβίαστα. Ο κινηματογραφικός χρόνος δεν αναλώνεται σε φλασμπακς αλλά κινείται πάντα μπροστά. Η εξαθλίωση και η φτώχια επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων και προσθέτουν διάφορα στοιχεία στο σενάριο. Η ιστορία των δύο κοριτσιών είναι η έκπληξη από τη Ρουμανία και τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Cristian Mungiu. Αποτελεί ένα μικρό ύμνο στη φιλία και την ανθρωπιά (ενώ όλα γύρω καταρρέουν) καθώς η μια φίλη συμπαραστέκεται μέχρι τέλους στην άλλη και κάνει σιωπηλά μικρές και μεγάλες θυσίες γι’αυτή.

Η ταινία «4 μήνες, 3 εβδομάδες & 2 μέρες» κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Σκληρή αλλά πραγματικά αληθινή...

2 σχόλια:

zamuc είπε...

Απόλυτα συμφωνώ.
Ίσως η καλύτερη ταινία της σεζόν που τελειώνει

Cinematia είπε...

to zamuc

Πολύ δυνατή ταινία όντως!