Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010

An education / Μια κάποια εκπαίδευση (2009)


όταν είσαι μαθήτρια, λίγο πριν τα 17, δεν ξέρεις με τι θες να ασχοληθείς αλλά πασχίζεις για καλούς βαθμούς, για την καλλιέργειά σου και τους καλούς σου τρόπους το να ερωτευθείς ενέχει πολλούς κινδύνους...

Η Jenny ζει στο Λονδίνο του 1960 σε μια τυπική Εγγλέζικη οικογένεια. Οι γονείς της κάνουν τα πάντα για να τη δουν να τη δέχονται για σπουδές στην Οξφόρδη. Η ίδια της φαίνεται να δέχεται θετικά τις πολλές ώρες διαβάσματος, τα Γαλλικά και το τσέλο. Όλα αυτά όμως μέχρι που γνωρίζει τον γοητευτικό και πολλά χρόνια μεγαλύτερό της David. Ο τελευταίος, φανερά ευκατάστατος γοητεύεται επίσης απο την αθωότητα του κοριτσιού και την αφθορμιτισμό της. Δεν αργεί να την συστήσει στην παρέα, αλλά οι "δουλειές" του David και των φίλων του παραμένουν για πολύ σκοτεινές. Ο David όμως μάλλον έχει το χάρισμα...δεν αργεί να γίνει ο αγαπημένος της Jenny και βρίσκει τον τρόπο και πείθει ακόμη και τον αυστηρό πατέρα της Jenny και φύγουν οι δυο τους στο Παρίσι. Όλα κυλούν πολύ ομαλά, μέχρι και η πρόταση γάμου πέφτει στα χαρτιά. Η Jenny αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον της, πως δεν θέλει να γεράσει πάνω απο βιβλία και ήρωες της λογοτεχνίας, πως θέλει να δει τον κόσμο και να νοιώθει ζωντανή. Οι καινούριες της απόψεις την φέρνουν σε αντιπαράθεση με το τότε αυστηρό, τυπικό σύστημα της Αγγλίας και με το προσωπικό του σχολείου. Η ιστορία όμως μιας μικρής "επαναστάτριας" δεν τελειώνει εδώ...μια ανατροπή θα ξεκινήσει την επανάστασή της απο την αρχή και απο άλλο πρίσμα.

Δείτε την για τον ρετρο-αέρα, για την χαρισματική πρωταγωνίστρια και γιατί οι περισσότεροι πιστεύετε στα πολλαπλά παιχνίδια της μοίρας και στο "ποτέ δεν είναι αργά, να αλλάξει κανείς την κοσμοθερωρία του" ή έστω να αναθεωρήσει την πορεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: